środa, 18 października 2017. Imieniny Hanny, Klementyny, Łukasza

Jak odżywiać się zdrowo? Debata w Zawidzu

2013-04-08 07:35:11 (ost. akt: 2013-04-08 07:44:44)

26 marca w sali konferencyjnej Urzędu Gminy w Zawidzu Kościelnym odbyła się debata, której tematem było „Jak wprowadzić zdrową, ekologiczną żywność do naszej szkoły?”.

Jak odżywiać się zdrowo?  Debata w Zawidzu

Autor zdjęcia: Arch.

Debata została przeprowadzona w ramach projektu XIX edycji Sejmu Dzieci i Młodzieży, organizowanego przez Centrum Edukacji Obywatelskiej. Do konkursu przystąpili uczniowie klasy II LO- Iwona Kowalewska i Hubert Stępiński. W dyskusji udział wzięli zaproszeni goście: dyrektor ZSS w Zawidzu Kościelnym - Krystyna Siwiec, Wójt Gminy Zawidz - Wojciech Gajewski, Starosta Powiatu Sierpeckiego -Jan Laskowski, Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sierpcu - mgr inż. Bożena Umińska, Dyrektor NZOZ Przychodni Rodzinnej w Zawidzu Kościelnym - dr Małgorzata Jankowska-Kaczmarzyk, Przewodniczący Gminnej Komisji Zdrowia i Opieki Społecznej - Adam Banach, trener fitness i wellness pani Katarzyna Dul, przedstawiciele Rady Pedagogicznej, przedstawiciel samorządu uczniowskiego, uczniowie klas I i II liceum oraz delegacje z klas gimnazjalnych.

Prowadzący przywitali zebranych gości. Następnie zapoznali wszystkich obecnych z projektem oraz przedstawili działania podjęte w ramach konkursu.
Kolejnym punktem było przedstawienie, w formie prezentacji multimedialnej, wyników ankiety przeprowadzonej wśród uczniów na temat zdrowej żywności. Młodzi ludzie odpowiadali w niej na pytania dotyczące szkolnego sklepiku oraz szkolnej stołówki. Przedstawili również propozycje zmian, jakie należy wprowadzić.
Po prezentacji na ten temat wypowiedział się przedstawiciel samorządu uczniowskiego, a następnie przedstawiciel rady pedagogicznej.

Następnie zebrani obejrzeli drugą część prezentacji, poświęconą otyłości (przyczyny, skutki i profilaktyka). Skierowano wówczas pytania do pani doktor, która przybliżyła uczniom ukazany problem. W ten sposób wywiązała się ciekawa dyskusja, podczas której prowadzący zadawali gościom pytania, związane z żywnością dostępną obecnie w sklepiku. Moderatorzy chcieli dowiedzieć się, jakie działania należy podjąć, aby wprowadzić do niego zdrową, ekologiczną żywność.
Druga część debaty również zaczęła się od prezentacji multimedialnej , ale tym razem na temat szkolnej stołówki. Zebrani mogli zapoznać się z wynikami ankiet, które wcześniej zostały przeprowadzone wśród uczniów. Następnie prowadzący zadawali gościom pytania. Do dyskusji włączyli się także uczniowie, którzy również chcieli uzyskać odpowiedzi na nasuwające im się pytania.

Wymiana zdań, podzielenie się swoimi doświadczeniami, a także profesjonalizm udzielanych odpowiedzi doprowadził do sformułowania bardzo ciekawych wniosków:
- należy ograniczyć dostawy niezdrowej żywności do sklepiku.
- należy umożliwić uczniom zakup owoców, soków i jogurtów.
- w najbliższym czasie należy opracować a następnie zrealizować projekty edukacyjne: „Ekologiczny Ogródek”, „Gotowanie z klasą” oraz „Produkty spożywcze od kuchni ”.

Na zakończenie, głos zabrała pani dyrektor. Podziękowała gościom za przybycie, a uczniom za przygotowanie i przeprowadzenie debaty.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB