Poniedziałek, 24 lipca 2017. Imieniny Kingi, Krystyna, Michaliny

Rusza rozbudowa Browaru Kasztelan w Sierpcu

2013-04-13 08:34:37 (ost. akt: 2013-04-13 08:49:31)

W Browarze Kasztelan, należącym do grupy Carlsberg Polska, ruszyły prace inwestycyjne, których wartość oszacowana jest na kwotę 187 mln złotych. Zaplanowane inwestycje zapewnią ponad dwukrotne zwiększenie mocy produkcyjnych Kasztelana oraz sprawią, iż browar będzie jeszcze bardziej przyjazny dla środowiska. Rozwój browaru w Sierpcu przyczyni się do zwiększenia w nim zatrudnienia. Projekt rozbudowy zostanie zakończony w 2014 roku, kiedy to już z nowych linii będzie wypuszczone na rynek piwo Kasztelan.

Browar Kasztelan w Sierpcu. Rozpoczęcie prac wyburzeniowych niektórych istniejących budynków planowane są już na 2-3 kwartał 2013r.

Browar Kasztelan w Sierpcu. Rozpoczęcie prac wyburzeniowych niektórych istniejących budynków planowane są już na 2-3 kwartał 2013r.

Autor zdjęcia: Arch.

Dobre wyniki Carlsberg Polska wsparły decyzję o rozbudowie Kasztelana. W 2012 r. sprzedaż Carlsberg Polska rosła trzykrotnie szybciej niż rynek, co w efekcie zwiększyło wolumenowe udziały firmy w polskim rynku do 18,5%, osiągając tym samym najwyższy poziom w historii. Zwiększenie udziału w rynku to również zasługa rosnącej sprzedaży piwa Kasztelan. Dobre wyniki firmy wsparły decyzję Carlsberg Breweries o rozbudowie Browaru Kasztelan w Sierpcu. Dzięki aktualnie prowadzonym programom inwestycyjnym, moce produkcyjne Carlsberg Polska wzrosną z obecnych 7 mln hl do 8,5 mln hl piwa rocznie.

Browar Kasztelan jest atrakcyjnym miejscem inwestycji, jego atutami są centralne położenie, wysokiej jakości woda oraz dobra współpraca lokalnych partnerów.
Dzięki inwestycji obliczonej na łączną kwotę 187 mln PLN ponad dwukrotnie wzrośnie wydajność browaru. W roku 2014 moce zakładu osiągną poziom 2 mln 600 tys. hl piwa
(vs 1 mln hl obecnie).

- Dobre wyniki całej firmy oraz rosnąca sprzedaż piwa Kasztelan, zaważyły na decyzji o rozbudowie Browaru Kasztelan. Jestem przekonany, że rozwój zakładu, który stanowi nierozerwalną część lokalnej społeczności, pozytywnie wpłynie na otoczenie, zwiększając ożywienie gospodarcze w gminie i powiecie. Dzisiaj piwo z Sierpca można kupić w większości sklepów w Polsce. Cieszy mnie ogromnie rozwój Browaru Kasztelan, co pozwoli jeszcze bardziej wzmocnić pozycję naszych piw na rynku, tak lokalnym, jak i ogólnopolskim - mówi Piotr Zając, Dyrektor Browaru Kasztelan w Sierpcu.

http://i.wm.pl/00/04/22/88/n/0000002073-kasztelan3-1040479.jpg

W ramach założonych prac rozbudowy powstanie nowa warzelnia, która będzie warzyć 11 warek na dobę oraz postawionych zostanie 10 zbiorników fermentacyjnych, każdy o pojemności 7 000 hl. Ponadto, zbudowany zostanie magazyn o łącznej kubaturze ok. 15 tys. mkw. Dla porównania, powierzchnia nowego magazynu odpowiadać będzie dwóm pełnowymiarowym międzynarodowym boiskom piłkarskim. Konsekwencją rozwoju mocy Browaru Kasztelan jest również postawienie nowej linii puszkowej produkującej 17 puszek piwa na sekundę (60 000 puszek/godz.).

- Realizacja tak ogromnej inwestycji potrwa dwa lata. Jesteśmy do niej dobrze przygotowani i wierzymy, iż dzięki zaangażowaniu pracowników oraz partnerów z nami współpracujących wszystko przebiegnie sprawnie i zgodnie z założeniami. Świadomość, iż stajemy się w tym momencie częścią nowego rozdziału w historii Browaru Kasztelan napawa nas wielką dumą. – podkreśla Bogusław Mietła, Menedżer Projektu, odpowiedzialny za projekt rozbudowy Browaru Kasztelan.

W ramach projektu oraz docelowo powiększonego Browaru Kasztelan zostały opracowane plany z wykorzystaniem najlepszych dostępnych technik ochrony środowiska. Aby jeszcze bardziej minimalizować wpływ na otoczenie z korzyścią dla środowiska, browar pracuje nad maksymalnym zagospodarowaniem odpadów i optymalizacją ścieków we współpracy z miejską oczyszczalnią ścieków. Kolejną korzyścią z inwestycji, odzwierciedlającą wysiłki browaru w minimalizowaniu jego wpływu na otoczenie, jest jeszcze efektywniejsze gospodarowanie mediami. Przykładowo, większa efektywność energetyczna produkcji piwa spowoduje obniżenie wskaźników zużycia energii aż o 20% w stosunku do 2012 roku.

http://i.wm.pl/00/04/22/88/n/0000002073-kasztelan8-1040482.jpg

Browar Kasztelan bezpośrednio zatrudnia około 200 pracowników. Kilkaset kolejnych osób znajduje obecnie zatrudnienie w lokalnych firmach, współpracujących na co dzień z browarem. Aby sprostać wszystkim planom projektowym oraz docelowemu powiększeniu browaru w Sierpcu i jego mocy produkcyjnych, zakład przyjmie kilkadziesiąt nowych pracowników. Nowe osoby będą pracować głównie w działach produkcyjnych.

W poczuciu odpowiedzialności za zakład, bezpieczeństwo pracowników, osób współpracujących oraz otoczenie, zespół projektowy opracował optymalny plan organizacji budowy i robót montażowych, który uwzględnia również odpowiednie wymagania dla ich wykonawców oraz ścisły nadzór w trakcie realizacji z aktywnym udziałem kierownictwa browaru. W trosce o minimalizowanie ewentualnych uciążliwości na terenie oraz wokół browaru, zostały wprowadzone udogodnienia logistyczne, pozwalające na bezpieczne i sprawne funkcjonowanie w okresie wytężonych prac inwestycyjno-budowlanych.

Rozpoczęcie prac wyburzeniowych niektórych istniejących budynków planowane są na 2-3 kwartał 2013; rozpoczęcie budowy nowych obiektów na 3-4 kwartał 2013; pierwsze rozruchy i testy nowych instalacji - 2 kwartał 2014; testy produkcyjne na 2 kwartał 2014 zaś ierwszy produkt gotowy do sprzedaży na 2 kwartał 2014.

http://i.wm.pl/00/04/22/88/n/0000002073-kasztelan5-1040481.jpg

Komentarze (5)

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. tylko_ja #1078304 | 84.198.*.* 8 maj 2013 18:33

    I co z tego, że się rozbuduje? Myślicie, że może praca będzie w Sierpcu? Hahahahaaaaa, tam już dla "swoich" są miejsca zarezerwowane :)

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. :( #1071914 | 83.6.*.* 1 maj 2013 16:16

      kubatura w metrach kwadratowych to tylko w Sierpcu po wizycie w browarze :)

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. Ziomek #1053867 | 148.81.*.* 13 kwi 2013 14:11

      Powie mi ktoś jak kubatura może być podana w metrach kwadratowych?

      Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz