środa, 18 października 2017. Imieniny Hanny, Klementyny, Łukasza

Gotowanie na polanie już w niedzielę

2013-04-29 09:04:03 (ost. akt: 2013-04-29 09:09:36)

By przypomnieć smak i aromat dań królujących na mazowieckich stołach, Muzeum Wsi Mazowieckiej 5 maja, w godzinach 10–18 organizuje imprezę „Gotowanie na polanie”. Najważniejszym punktem programu wydarzenia jest konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką.

Gotowanie na polanie już w niedzielę

Autor zdjęcia: D.K

Jego celem jest przypomnienie przepisów ukrytych często w szufladach naszych babć i pokazanie, że kuchnia staropolska wcale nie musi być trudna. Jest przy tym niezwykle smaczna i różnorodna.

Podczas imprezy na zwiedzających czeka wiele atrakcji. Na scenie skansenowskiego amfiteatru wystąpi Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Sierpca w repertuarze rozrywkowym, bo jak głoszą słowa piosenki: „Jest w orkiestrach dętych jakaś siła…” Na terenie zagród chłopskich zwiedzający przyjrzą się pokazom codziennych prac chłopskich. W pole, do konnej orki i bronowania wyjdą chłopi jakby żywcem wyjęci z powieści Reymonta. W izbie szkolnej z lat 20-tych XX wieku dzieci zmierzą się w niełatwą sztuką kaligrafii, by następnie przy dźwięku dzwonka wybiec na podwórze i poznawać gry oraz zabawy sprzed kilkudziesięciu lat.

Na stoiskach wystawców podczas majowego kiermaszu rękodzieła ludowego i produktów regionalnych pojawi się tradycyjne jadło regionalne. Na polanie przy skansenowskim amfiteatrze turyści skosztują pysznego bigosu i białego barszczu na zakwasie. Dla osób szukających nieco spokojniejszego wypoczynku interesującą alternatywą może się okazać ognisko z pieczeniem kiełbasek. Piękne plenery doliny rzeki Skrwy i szum okalającego polanę lasu pozwoli się zrelaksować

Tradycją stały się już uroczyste msze święte odprawiane o godzinie 14.00 w urokliwym zabytkowym kościele z Drążdżewa. Pierwsza – inaugurująca sezon turystyczny w Muzeum odbędzie się właśnie 5 maja.

„Gotowanie na polanie” jest najsmakowitszą imprezą w ofercie skansenu. To niezwykła przygoda kulinarna. Warto odwiedzić Muzeum, by przenieść się w czasie i przestrzeni oraz poddać tej uczcie dla zmysłów./ Jarosław Asztemborski z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB