Piątek, 21 lipca 2017. Imieniny Danieli, Wawrzyńca, Wiktora

Kurpianka-Cepelia będzie przygrywała żniwiarzom

2013-07-30 19:25:20 (ost. akt: 2013-08-05 08:13:52)

4. sierpnia Muzeum Wsi Mazowieckiej zaprasza na „Żniwa w skansenie”. Zwiedzający będą mieli okazję zobaczyć jak wyglądało koszenie zboża sierpem, kosą czy kosiarką konną.

Żniwa w skansenie

Żniwa w skansenie

Autor zdjęcia: D.K

„Zboża pochyliły się już swe ciężkie od ukrytych w nich ziaren głowy. W pierwszych promieniach słońca, gdy poranne mgły zaczynały już z wolna opadać gospodarz wyszedł w pole. Zebrał w dłonie kilka kłosów, po czym roztarł je, by ocenić dojrzałość i suchość nasion. Z zadowoleniem pokiwał głową, stwierdziwszy, że w tym roku żniwa będą urodzajne. Kosy zostały już dobrze wyklepane, można więc było rozpocząć zbiory. Zgodnie z tradycją to on zżął pierwsze łodygi, a następnie ułożył je w znak krzyża na miedzy. Po nim na niwę ruszyli pozostali żniwiarze, zachowując odpowiedni odstęp, by sobie wzajemnie nie przeszkadzać. Sąsiedzi pracowali wspólnie, bowiem na skoszenie czekały już kolejne łany. Szli od wschodu na zachód, zgodnie z ruchem słońca. Pracowali tak aż do zmierzchu, z przerwą w południe na posiłek.” Tak właśnie wyglądały żniwa jeszcze na początku XX wieku.

Mimo że był to czas intensywnych prac polowych, towarzyszyła im różnorodna obrzędowość. Gospodarze nie zapominali o obowiązkowych gestach i zwyczajach pochodzących nieraz jeszcze z tradycji przedchrześcijańskiej. Koszenie należało przerwać gdy słońce było w zenicie, by nie narazić się na bóle mięśni, a nawet paraliż. Zbiory stanowiły dla ludzi zamieszkujących dawną wieś moment wyjątkowy. Oto bowiem ich trud związany z orką i zasiewem przyniósł skutek w postaci pełnych kłosów.

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, pragnąc przypomnieć bogatą i interesującą gamę tradycji oraz zajęć żniwnych zaprasza już 4 sierpnia na imprezę plenerową „Żniwa w skansenie”. Zwiedzający przyjrzą się jak wyglądało koszenie zboża sierpem, kosą i kosiarką konną. Spróbują sami powiązać i ustawić stygi. Wezmą w dłonie cepy, a potem oczyszczą tak wymłócone ziarno we wialni. Następnie zasiądą do żaren, by zmielić je na mąkę. Zobaczą też mechanizm działania kieratu. Na rżysku pojawi się młockarnia Warmianka. W jednej z zagród powstanie wieniec dożynkowy. Zaprezentowany zostanie także obyczaj tzw. „strojenia przepiórki”. Wydarzenie będzie też świętem chleba. Na stoiskach wystawców ulokowanych na polanie przy skansenowskim amfiteatrze znajdzie się szeroki wybór pieczywa tradycyjnego i obrzędowego, domowe wypieki, a także kwas chlebowy. W ich ofercie pojawią się również miody, regionalne potrawy, napoje oraz ręcznie wykonane ozdoby i przedmioty codziennego użytku. Dzieci i ich rodziców z pewnością zainteresują drewniane zabawki.

Wystawy w zagrodach chłopskich w skansenowskiej wsi rzędówce odsłonią codzienne zajęcia gospodarskie. Wśród nich znajdzie się wyrób masła w kierzance, tkanie, przędzenie na kołowrotku, ręczne pranie i maglowanie bielizny, kiszenie ogórków oraz odwirowywanie śmietany z pomocą centryfugi. Podczas zwiedzania turyści spotkają też kowala, plecionkarza, garncarza i szewca. Odwiedzając wiatrak turyści poznają mechanizmy w nim działające i specyfikę pracy młynarza na początku XX wieku.

Na muzealnej scenie wystąpi Zespół „Kurpian
ka-Cepelia” z Kadzidła w programie przybliżającym zwyczaje dożynkowe. Zgodnie z obyczajem panującym w Muzeum o godzinie 14 w kościele z Drążdżewa odprawiona zostanie msza święta w intencji zwiedzających. Przez cały dzień po skansenowskiej drodze jeździć będą bryczki. Na padoku natomiast chętni przejadą się w siodle.

Już od godziny 10.00 Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza na niezwykłą przygodę w przepięknej scenerii wsi z przełomu XIX i XX wieku. Każdy znajdzie tu coś interesującego dla siebie./Jarosław Asztemborski, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB