Sobota, 19 sierpnia 2017. Imieniny Emilii, Julinana, Konstancji

Gotowanie na polanie, koncerty, zabawy czyli weekend w skansenie

2014-05-08 08:49:22 (ost. akt: 2014-05-08 08:55:42)

Podczas „Wielkiej Majówki w skansenie” każdy mógł spróbować swych sił w codziennych czynnościach, jakim poświęcali swój czas dawniej mieszkańcy wsi. Wachlarz inscenizacji odbywających się w skansenie poszerzony o nie prezentowane dotąd pokazy, takie jak konserwacja uprzęży czy orka konna, spotkał się z żywym zainteresowaniem zwiedzających.

Gotowanie na polanie, koncerty, zabawy czyli weekend w skansenie

Autor zdjęcia: D.K

W wielu pokazach zwiedzający brali aktywny udział i samodzielnie ubijali masło w kierzance, prali i maglowali bieliznę, a nawet wyplatali wianki z wiosennych kwiatów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także prace gospodarskie: pokaz pracy kieratu oraz prace związane z obróbką ziarna prezentowane w ramach pokazu pt. „Jak to ze zbożem było”. Nie lada atrakcję stanowiło nawiązujące do Święta Konstytucji 3 Maja wspólne wykonywanie biało – czerwonych kotylionów z bibuły, które odbywało się w izbie lekcyjnej z lat 50 XX wieku. Siedząc przy ławkach, których nieodłączny element stanowił kałamarz i pióro, dzieci poczuły się niemal jak w szkole sprzed kilkudziesięciu lat.

Atrakcji było bez liku już pierwszego dnia „Wielkiej Majówki w skansenie”. W ramach „Majówki z Oskarem Kolbergiem” muzeum wzbogaciło ofertę o wiele dodatkowych atrakcji, związanych z Rokiem Oskara Kolberga. Na scenie amfiteatru przybliżona została sylwetka oraz twórczość Oskara Kolberga. Odbył się także konkurs interpretacji utworu „Mazowsze”, polegający na odczytywaniu fragmentów dzieła przez uczestników imprezy. Jak się okazało, konkurs wyłonił wielu wspaniałych oratorów, którzy zostali nagrodzeni muzealnymi publikacjami. Najmłodsi uczestnicy imprezy poświęconej Kolbergowi z zaciekawieniem wsłuchiwali się w tekst napisanych przez niego bajek i opowiadań ludowych, które odczytywała ludowa bajarka.

Wśród najmłodszych największy entuzjazm wzbudzały dawne wiejskie gry i zabawy. W miejscu wyznaczonym do chodzenia na szczudłach i toczenia obręczy błyskawicznie zebrała się grupa dzieci chętnych do zabawy. Wspólnej zabawie i integracji sprzyjały konkursy zręcznościowe i rywalizacje sportowe, w których brały udział całe rodziny. Występujące na scenie amfiteatru zespoły ludowe wywołały wśród słuchaczy wiele pozytywnych emocji, a niejednego z nich porwały do tańca. Radości i zabawie nie było końca. 1 maja wystąpił Zespół Tańca Ludowego Zawidzanie z weselnym widowiskiem obrzędowym, zaś 3 maja - Orkiestra Dęta OSP Drobin i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Sierpc wykonały utwory o charakterze marszowym i okolicznościowym. We wnętrzach dworu szlacheckiego rozlegały się dźwięki utworów muzyki fortepianowej, wykonywanych przez uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Sierpcu. Kiermasz produktów regionalnych był doskonałą okazją do nabycia tradycyjnych wyrobów gastronomicznych, jak i produktów rękodzieła ludowego.
Tymczasem 4 maja, w ramach imprezy „Gotowanie na polanie”, Muzeum zaprosiło w kulinarną podróż po Mazowszu, której nadrzędnym celem było stworzenie zestawu najsmaczniejszych dań. Podczas rywalizacji konkursowej zmierzyli się zarówno amatorzy, pasjonaci, jak producenci tradycyjnych potraw. Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza cieszył się dużym zainteresowaniem, Dania były oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser oraz napój. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd potraw, ale także ich sposób podania.
Zarówno potrawy konkursowe, jak i wiele innych, równie smacznych dań, można było nabyć na kiermaszu produktów tradycyjnych Oferowane na stoiskach specjały zaspokoiły gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tradycyjne dania charakterystyczne dla różnych regionów Mazowsza, smakowite, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – tak w skrócie przedstawiał się kulinarny raj dla smakoszy. Przez cały dzień można było nabyć nie tylko wyroby branży gastronomicznej, ale także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Podczas „Gotowania na polanie” nie mogło zabraknąć palącego się na polanie ogniska, przy którym pieczono kiełbaski. Na scenie amfiteatru odbył się koncert Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca SANNIKI, który zaprezentował„Suitę sannicką” oraz „Wesele sannickie”. W zagrodach na polach przez cały dzień odbywały się pokazy, wśród których wiele zostało zaprezentowanych po raz pierwszy, m.in.: siew gryki, konserwacja uprzęży, czy też czyszczenie garnków popiołem.
Choć „WIELKA Majówka w skansenie” już za nami, towarzyszy nam WIELKA radość. Podczas weekendu majowego skansen odwiedziło 3530 osób. Dziękujemy za Waszą, Drodzy Państwo, obecność i zapraszamy na kolejne imprezy organizowane w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.


Agnieszka Jezierska – Chalicka

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB